Skip to content
back
back
back
back
back

Fidia Farmaceutici încheie acordul definitiv pentru cea mai mare achiziție din istoria sa și confirmă tendința de creștere cu două cifre în 2023 

Corporate
04/06/2024
  • Fidia a încheiat un acord pentru achiziționarea unui portofoliu de medicamente etice cu valoare terapeutică ridicată, în principal în domeniul ginecologic, de la compania farmaceutică globală Sanofi. 
  • Este vorba despre șase mărci (antiinfecțioase, antifungice, medicamente pentru stimulare ovariană, antigonadotrope) distribuite în peste 50 de țări, în principal în Africa și Orientul Mijlociu 
  • Majoritatea produselor din portofoliul achiziționat sunt clasificate ca Medicamente de interes terapeutic major (MITM) și/sau fac parte din Lista medicamentelor esențiale a OMS 
  • Acest acord reprezintă cea de-a treia tranzacție în primele luni ale anului 2024, după achiziționarea business-ul în sectorul oftalmologic al  Sanifarma și după recentul acord comercial cu multinaționala Novartis pentru distribuirea a șase medicamente oftalmice speciale pentru tratamentul glaucomului 
  • Aceste operațiuni se înscriu într-o tendință de creștere organică de două cifre, demonstrată de situația financiară a companiei pe 2023, publicată recent, care este din nou pozitivă, cu o cifră de afaceri de 463,5 milioane de euro (+12,5% față de 2022) 

  

 Fidia inaugurează cel de-al doilea trimestru al anului 2024 cu un acord pentru o nouă achiziție strategică majoră de la Sanofi, care consolidează prezența internațională a companiei, în special în domeniul ginecologiei, accelerând în mod decisiv procesul de internaționalizare deja în curs 

 

Achiziția se referă în principal la medicamente ginecologice speciale cu valoare terapeutică ridicată, printre care Metronidazol, o substanță activă indicată pentru tratamentul amibiazei, giardiozei, vaginitei bacteriene și infecțiilor postoperatorii, dar și Clomifen, un medicament pentru stimularea ovulației, clasificate ca Medicamente de interes terapeutic major (MITM) și/sau aflate pe Lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

 

Mărcile achiziționate sunt distribuite în peste 50 de țări, în unele dintre acestea existând deja filiale sau distribuitori (de exemplu Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Maroc și Franța), dar și în altele în care Fidia va intra pentru prima dată, în special în Africa Subsahariană.  

 

Distribuția produselor din portofoliu este împărțită în patru regiuni, dintre care 70% sunt concentrate în Africa și Orientul Mijlociu, zone geografice strategice cu o creștere demografică susținută pe termen lung, estimată la +2,4% și, respectiv, +1,6% pe an între 2022 și 2028. 

 

Se preconizează că tranzacția va fi încheiată în a doua jumătate a anului 2024, după primirea aprobărilor legale. 

 

Acest acord reprezintă cea de-a treia tranzacție a grupului farmaceutic în primele luni ale anului 2024, după achiziționarea business-ul în sectorul oftalmologic al  Sanifarma și după recentul acord comercial cu multinaționala Novartis pentru distribuirea a 6 medicamente oftalmice speciale pentru tratamentul glaucomului. Aceasta va fi cea mai importantă achiziție din ultimii ani pentru companie, finanțată în întregime din fondurile proprii ale Fidia, și face parte din strategia de expansiune a companiei prin pătrunderea pe piețe noi și extinderea portofoliului de produse de bază. Pe lângă faptul că reprezintă o îmbogățire a portofoliului de produse și o întărire a prezenței sale internaționale, tranzacția reprezintă a doua achiziție a Fidia de la Sanofi, după cea din 2021 a unui portofoliu integrat de medicamente antiinflamatorii, manevră care a contribuit la tendința de creștere de două cifre a Fidia, concomitent cu situația de urgență sanitară la nivel global. 

 

Aceeași tendință a fost menținută și în exercițiul financiar 2023 (+12,5% față de 2022 la cursul valutar curent, +13% la cursul valutar constant) atât pe piața internă, cât și pe cea internațională, cu o cifră de afaceri de 463,5 milioane de euro. 

 

Cu 51,7% din cifra de afaceri înregistrată, Italia s-a dovedit a fi principala piață. Aici Compania a înregistrat o creștere de 11,4%, cu rezultate mult peste cele ale piețelor de referință (medicamente etice, OTC/SOP, suplimente alimentare, dispozitive medicale), consolidându-și totodată poziția de lider pe piața acidului hialuronic pentru infiltrații osteoarticulare (peste 42 milioane de euro), precum și  

în domeniul oftalmologiei. 

 

Rezultate pozitive au fost obținute și în străinătate , unde Fidia și-a consolidat tendința de creștere de două cifre (+13,3% cu o cifră de afaceri de peste 219 milioane de euro) atât a filialelor, cât și a distribuitorilor terți, în ciuda unor probleme logistice care au afectat principalele piețe.  

Creșterea a fost determinată de performanțele deosebite în domeniul vânzărilor de produse în regiunea MENA (+37%), Europa (+12%) și pe piețele emergente.  

 

Ebitda consolidat a crescut cu 17,2% față de 2022, ajungând la 90,4 milioane de euro, respectiv 19,5% din veniturile din exploatare. Rezultatul operațional a fost de aproximativ 66,4 milioane de euro, în creștere cu 28,6%. Profitul net s-a ridicat la 45,2 milioane de euro. 

 

Anul 2023 a fost extrem de pozitiv, deși s-a caracterizat printr-o evoluție fluctuantă a vânzărilor – a remarcat Carlo Pizzocaro, CEO și Președinte al Fidia FarmaceuticiDeși contextul economic a fost extrem de instabil din cauza crizelor geopolitice, compania a continuat să își implementeze strategia de dezvoltare, acționând în paralel asupra diversificării portofoliului, internaționalizării și internalizării unei părți din producție pentru a crește marjele din vânzarea produselor finite industrializate. Acordul care tocmai a fost semnat cu Sanofi demonstrează sănătatea excelentă a companiei și dorința noastră de a ne dezvolta în ciuda incertitudinilor economice. Achiziția ne va consolida prezența în țările în care suntem deja operativi, pătrunzând în același timp pe piețe noi și emergente.”  

 

Cu aproximativ 6% din cifra de afaceri investită pe parcursul anului 2023, Fidia susține diverse proiecte de cercetare și dezvoltare în centrele sale de cercetare din Abano Terme (PD) și Noto (SR), în toate domeniile terapeutice în care compania activează în prezent și în domeniile discovery, dezvoltare preclinică, dezvoltare de formule și cercetare clinică. 

 

Printre numeroasele proiecte, continuă dezvoltarea Oncofid-P pentru tratamentul cancerului de vezică urinară și al mezoteliomului (pentru care compania a obținut Orphan Drug Designation din partea Agenției Europene pentru Medicamente) și a Collagenase pentru tratamentul contracturii Dupuytren și al bolii Peyronie.  

tag