+1,7 miliarde de oameni prezintă afecțiuni musculo-scheletice în întreaga lume și până la o treime dintre persoanele de toate vârstele sunt afectate de acestea la un moment dat în timpul vieții.
Bolile reumatice și musculo-scheletice includ peste 200 de afecțiuni dureroase diferite ale aparatului locomotor, care afectează mai ales articulațiile, dar și alte țesuturi, precum și organele interne. Acestea sunt de obicei cauzate de probleme ale sistemului imunitar și inflamații sau de deteriorarea treptată a aparatului locomotor. Simptomele obișnuite sunt durerea, inflamarea și rigiditatea asociate adesea cu distrugerea articulațiilor sau oaselor, dizabilitate și pierderea capacității de muncă. Unele dintre aceste boli apar brusc și sunt de scurtă durată, dar multe dintre ele durează mult și se agravează în timp. Afecțiunile reumatice și musculo-scheletice sunt principalele cauze ale dizabilității la nivel mondial. Alte consecințe pentru pacient includ deteriorarea calității vieții, care duce la pensionarea timpurie, scăderea nivelului de bunăstare și reducerea capacității de a participa la viața socială.
Sursă: WHO, Musculoskeletal health 2022
Cazurile prevalente de OA au crescut la 527,81 milioane în 2019 la nivel mondial.
Osteoartrita este cea mai frecventă cauză a dizabilității la adulții în vârstă. Osteoartrita (OA) este o boală cronică de lungă durată, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articulațiilor care are ca rezultat frecarea oaselor, cauzând rigiditate, dureri și afectarea deplasării. Boala afectează cel mai frecvent articulațiile genunchilor, mâinilor, picioarelor și coloanei vertebrale și este relativ frecventă în articulațiile umărului și șoldului. Deși OA este legată de îmbătrânire, este asociată și cu o serie de factori de risc cum ar fi obezitatea, lipsa exercițiilor fizice, accidentele de muncă și traumele fizice. Folosind diverse strategii, de la fizioterapie la dispozitive medicale, de la medicamente la intervenții chirurgicale, tratamentul OA are ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcționării.
Sursă: Long et al. Arthritis & Rheumatology, Vol. 74, No. 7, July 2022, DOI 10.1002/art.42089
30% dintre vizitele musculo-scheletice la un medic generalist se referă la tendinopatii
Tendoanele conectează mușchii de oase, permițând mișcarea și fiind supuse în același timp la tensiuni semnificative. Cu toate acestea, din cauza suprasolicitării cronice sau a activităților obositoare, tendoanele se pot deteriora, cauzând tendinopatii caracterizate prin dureri ale tendonului și performanțe reduse. Deși tendinopatia poate apărea la orice tendon, se manifestă cel mai des în jurul umerilor, coatelor, încheieturilor, genunchilor și călcâielor. Tendinopatiile afectează în special populația activă, atât sportivii, cât și non-sportivii. Vindecarea tendinopatiilor poate dura până la câteva luni, cauzând limitări semnificative în viața de zi cu zi și în activitățile profesionale ale pacienților. Odihna și tratamentele medicale conservatoare sau intervenționale pot îmbunătăți rezultatul.
Sursă: Kelsey Lipman et al.; Drug Design, Development and Therapy 2018
Specializările noastre