Skip to content
back
back
back
back
back

Fidia Farmaceutici, o creștere de 11% în 2022: cifră de afaceri de 412 milioane de €

Corporate
05/06/2023

Fidia Farmaceutici a încheiat exercițiul financiar 2022 în pozitiv, cu o cifră de afaceri de 412 milioane de euro, confirmând tendința de creștere de două cifre (+11% față de 2021) atât pe piața internă cât și pe cea internațională, cu venituri nete din vânzarea de produse și servicii în valoare de 404,3 milioane de euro. 
Italia s-a confirmat ca fiind piața principală, cu 52% din cifra de afaceri înregistrată și o creștere de 12,6%, obținând rezultate mult peste cele ale piețelor de referință (medicamente cu rețetă, medicamente fără rețetă, suplimente alimentare, dispozitive medicale). Poziția de lider s-a consolidat pe piața acidului hialuronic pentru infiltrații osteoarticulare (peste 24 de milioane de euro).   

De asemenea s-a înregistrat o creștere de două cifre în străinătate (+12,4% cu o cifră de afaceri de 193,6 milioane de euro), determinată în principal de țările din regiunea MENA (+18,5% față de 2021), datorită unui model de afaceri care prevede prezența directă pe principalele piețe cu parteneriate prin intermediul distribuitorilor. Acestea au fost urmate de țările europene (+16,7%) și de filiala din SUA, care singură a înregistrat o creștere de 9% a cifrei de afaceri.  

Ebitda consolidat a crescut cu 2,1% față de 2021, ajungând la 77,1 milioane de euro, respectiv 19% din veniturile din exploatare, un rezultat semnificativ obținut în ciuda impactului negativ al costurilor mai mari ale utilităților, al dificultăților de aprovizionare cu materiale de producție și al efectului extinderii reglementărilor privind rambursarea dispozitivelor medicale.  

Rezultatul operațional a fost de aproximativ 51,7 milioane de euro, în scădere cu 4% din cauza amortizărilor mai mari contabilizate în 2022, legate de achiziția majoră de active (realizată în iunie 2021), reprezentată de produsele corticosteroide. Profitul net s-a ridicat la 37,8 milioane de euro.  

În ceea ce privește domeniile terapeutice a fost confirmată performanța pozitivă a domeniului Joint Care (+5,6%), în timp ce au înregistrat o puternică accelerare domeniul Eye Care (+14%) și portofoliul de produse corticosteroide (+19,9%), ca urmare a tranzacțiilor/acordurilor/M&A din ultimii ani .

„Suntem o companie care demonstrează că are capacitatea de a se dezvolta la nivel global în ciuda aspectelor critice și a încetinirii aprovizionării și producției legate de situația post-pandemie și de conflictul din Ucraina – a remarcat Carlo Pizzocaro, CEO și Președinte al Fidia Farmaceutici – La rezultatele pozitive au contribuit în mod cert lansarea liniei de medicină estetică în Spania, finalizarea achiziției unui start-up comercial în Polonia, a cincea piață farmaceutică din Europa, acordul comercial cu un important distribuitor brazilian care va duce la comercializarea unui prim grup de produse ale noastre în această țară, cea mai mare piață farmaceutică din America Latină.”  

Cu investiții în valoare de 26 de milioane (reprezentând 6,5% din cifra de afaceri) în 2022, în creștere cu 15% față de anul anterior, Fidia a demonstrat și o puternică înclinație spre cercetare în toate domeniile sale (discovery, dezvoltare preclinică, dezvoltare de formule și cercetare clinică).   

Printre numeroasele proiecte de cercetare și dezvoltare în curs de desfășurare ies în evidență Oncofid-P, un tratament pentru cancerul de vezică urinară și mezoteliom, Collagenase pentru tratamentul contracturii Dupuytren și al bolii Peyronie, precum și o nouă moleculă în curs de dezvoltare pentru tratamentul artritei reumatoide și osteoartritei.  

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, la 31 decembrie 2022 Fidia avea la nivel global 1.446 de angajați (+235 față de 2021), cu o distribuție echitabilă între bărbați și femei (52%-48%). Noile angajări au vizat în principal Italia, unde Fidia este prezentă cu sediul central, unități de producție (Abano Terme, Paderno Dugnano și Monte Giberto) și centre de cercetare (Abano Terme și Noto).  

tag